Utilizarea cremei de protecție solară este obligatorie, în fiecare zi, în orice loc și tip de piele. Acesta este un lucru de care nu ne săturăm să ne amintim, deoarece expunerea la razele UVA și UVB provoacă îmbătrânirea prematură a pielii, precum și, în unele cazuri, cancerul de piele cunoscut și sub numele de melanom. Aplicarea cremei solare ar trebui dublată vara, în special la plajă, piscină și toate activitățile în aer liber. În plus, trebuie să luăm și alte măsuri de precauție pentru a evita pe cât posibil să ne ardem la soare, cum ar fi evitarea orelor cele mai fierbinți, căutarea umbrei și purtarea unei șepci sau pălărie.

Totuși, adevărul este că oricât de atent ai fi, o distragere a atenției este suficientă pentru ca pielea noastră să fie arsă de soare. Până la urmă nimeni nu este perfect. Dar odată ce „răul” este făcut, cel mai bine este să luați măsuri imediate pentru a vă proteja pielea și a o ajuta să se regenereze cât mai repede posibil. Vă prezentăm cinci pași esențiali pe care ar trebui să-i urmați dacă v-ați ars la soare în această vară.

Protejați-vă de soare cât mai repede posibil

Imediat ce iti dai seama ca ai fost ars de soare, primul lucru de facut este sa te pui la umbra sau intr-un spatiu interior. Stați departe de expunerea la soare, altfel va crește doar gradul de arsură lăsând pielea mai sensibilizată. Dacă este posibil, în următoarele zile, alegeți haine cu mâneci lungi și pantaloni lejeri, largi, pentru a evita contactul direct cu razele solare.

Acțiune SOS: calmează, regenerează și protejează pielea

Aplică cât poți de repede aloe vera sau geluri cu efect racoritor pentru a ameliora arsurile si caldura resimtita pe piele. De asemenea, se recomandă să faceți un duș rece pentru a reduce roșeața și inflamația. În continuare, preocuparea este de a regenera bariera cutanată, folosind creme adecvate pentru arsurile solare de gradul I precum Bepanthene sau Biafine. Utilizați crema hidratantă pentru corp de mai multe ori pe zi, dând preferință formulelor fără alcool. Și, bineînțeles, fiți generoți cu cantitatea și numărul de aplicări de protecție solară, chiar și la umbră sau în timp ce vă îmbrăcați.

Stai hidratată

Pielea este cel mai mare organ din corpul uman și, prin urmare, sănătatea sa este o consecință a ceea ce mâncăm. Nu uitați să beți doza zilnică recomandată de apă (aproape de 2L) atunci când aveți o arsură solară, deoarece provoacă deshidratare.

Nu trageți niciodată de pielea exfoliată

Dacă aveți o arsură solară, probabilitatea ca pielea să vă desprindă este foarte mare. Oricât de amuzant ar părea să tragi pielea care se desprinde de pe corp, este interzis să faci asta. Pe langa faptul ca sensibilizeaza (si mai mult) pielea, poate provoca pete sau cicatrici. Las-o să cadă natural și folosește o exfoliere blândă pentru a scăpa de celulele moarte, doar atunci când pielea nu mai este inflamată și nu mai este inconfortabilă.

Fii conștientă de semnalele pe care ți le dă pielea

Pielea nu se comporta la fel in toate arsurile. În funcție de gradul arsurii, este posibil ca inflamația să nu dispară atât de repede pe cât vă așteptați. Este important să fii atentă la evoluția refacerii pielii tale și, dacă nu simți nicio ameliorare, te sfătuim să te adresezi unui dermatolog deoarece poate fi necesar să iei medicamente sau unguente pe bază de prescripție medicală.