Aspectul și sănătatea generală a pielii nu se realizează numai cu demachiante și creme faciale. Începe din interior, cu mâncarea. Prin urmare, includerea anumitor nutrienți în dietă poate ajuta la menținerea pielii sănătoase.

Descoperiți cei mai importanți cinci nutrienți pentru a vă menține pielea sănătoasă și frumoasă, împreună cu unele dintre cele mai bune surse de alimente pentru a le obține.

ACIZI GRASI OMEGA-3

Omega -3 sunt în general asociate cu scăderea tensiunii arteriale și cu sănătatea creierului și a inimii. Dar, de asemenea, „pot reduce inflamația și menține pielea hidratată”, spune Margaret Ifarraguerri, nutriționist clinic la Spitalul Sinai din Baltimore, SUA.

De fapt, deficiența de omega-3 poate provoca piele aspră, descuamată și dermatită. Omega 3 se găsesc în peștii grasi precum somonul, macroul, tonul, heringul și sardinele. Se găsesc și în semințele de in, semințele de chia și nuci.

VITAMINA C

La fel ca și deficitul de omega-3, deficiența de vitamina C este rară. Cu toate acestea, o posibilă complicație la persoanele care primesc puțină sau deloc vitamina C (mai puțin de aproximativ 10 mg pe zi) este o afecțiune cunoscută sub numele de scorbut, care, printre altele, poate provoca mici pete roșii sau violete pe piele și o vindecare slabă. a rănilor.

Deoarece organismul are nevoie de vitamina C pentru a produce colagen, o proteină care ajută la vindecarea rănilor, o deficiență a acestei vitamine poate duce la leziuni ale pielii, piele care se învinețește ușor sau piele care se vindecă lent.

„Vitamina C este esențială pentru producerea celulelor pielii”, spune Ifarraguerri. Unele dintre cele mai bune surse alimentare de vitamina C sunt citricele, cum ar fi portocalele și grapefruiturile, precum și roșiile, fructele de pădure, ardeii și kiwi-urile.

VITAMINA A

Pe lângă susținerea vederii normale, a sistemului imunitar și a reproducerii, Ifarraguerri susține că vitamina A, care acționează ca un antioxidant, „este esențială pentru promovarea creșterii celulelor pielii” și poate ajuta la protejarea pielii de razele ultraviolete (UV). ). Lumina ultravioletă a soarelui este cea mai puternică în timpul primăverii și verii.

În ceea ce privește sursele, puteți obține cantități bune de vitamina A din legumele cu frunze verzi, inclusiv broccoli, morcovi, cartofi dulci și dovlecei.

VITAMINA E

„Vitamina E acționează și ca un antioxidant și poate ajuta la protejarea împotriva razelor UV”, spune Ifarraguerri. Pielea uscată a fost, de asemenea, legată de deficitul de vitamina E.

Alimentele bogate în vitamina E includ migdale, alune și unt de arahide. Uleiurile vegetale, inclusiv uleiurile de șofran, floarea soarelui și germeni de grâu, sunt, de asemenea, printre cele mai bune surse de vitamina E.

ZINC

Zincul, spune Ifarraguerri, „este un nutrient esențial pentru vindecarea rănilor și pentru menținerea pielii sănătoase”. Unele persoane care au ulcere cutanate (răni deschise sau umflături care se dezvoltă pe piele din cauza fluxului sanguin insuficient) pot beneficia de suplimente alimentare de zinc, dar numai dacă au un nivel scăzut de zinc.

Fasolea la cuptor, carnea de porc și carnea de vită se numără printre sursele alimentare bune de zinc. Stridiile au mai mult zinc per porție decât orice alt aliment.

Majoritatea nutrienților ar trebui să provină din alimente și băuturi. Ca întotdeauna, discutați cu medicul vostru sau cu nutriționistul despre nevoile voastre nutriționale specifice și despre cum să le satisfaceți cel mai bine.