
Toate suntem în căutarea fericirii, dar de multe ori se pare că fuge de noi ca ”diavolul de tămâie”. Multe dintre lucrurile de care credem că ne vor face fericite nu întotdeauna dau rezultatul așteptat. Descoperiți o serie de idei preconcepute despre care știința spune că sunt, la urma urmei, false.
Dacă sunteți în căutarea fericirii, acordați-vă un moment de gândire. Ce ai făcut pentru a o obține? Ce credințe se află în spatele acestor comportamente? Ce idei aveți despre această stare de bine? Dacă a fost dificil să găsești răspunsuri la aceste întrebări, nu-ți face griji! În cele ce urmează, vă prezentăm câteva dintre principalele mituri despre fericire. Pentru că a putea ajunge la ea începe cu realizarea a ceea ce nu este.
1. Voi fi fericită dacă îmi voi îndeplini dorințele
Potrivit psihologului Jonathan Haidt, realizarea a ceea ce aspirăm ne face fericiți doar câteva minute sau ore. Mai importante decât acestea sunt „activitățile zilnice pe care le facem, tipul de relații pe care le stabilim cu ceilalți sau legătura pe care o avem cu munca noastră, factori ale căror beneficii sunt mult mai durabile”.
2. Statutul îmi oferă fericire
Urmărirea fainei și prestigiului este o capcană. „În termeni evolutivi, am fost proiectați să câștigăm jocul vieții, să nu fim fericiți și, prin urmare, ajungem să facem lucruri care ne sporesc statutul în ochii celorlalți”, spun experții.
Cercetările arată că banii cheltuiți pentru bunuri scumpe nu măresc nivelul fericirii, în timp ce banii cheltuiți pentru activități care ne îmbunătățesc relațiile sau care sunt împărțiți cu cei pe care îi iubim sunt o investiție mai bună.
3. Voi fi fericită doar dacă alții îmi recunosc valoarea
Nu chiar. "Cercetările arată faptul că primind un feedback pozitiv de la alte persoane cu privire la performanța noastră nu ne face neapărat mai fericie sau mai motivate, ci mai degrabă mai dependente. Stima de sine și fericirea derivă din munca personală grea, din efort".
4. Nu este posibil să fii fericită dacă ai o stimă de sine scăzută
Ei bine, surprinde-te! Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din California, a dovedit că fericirea și stima de sine nu sunt co-dependente. Oamenii de știință au descoperit că există persoane nefericite cu o stimă de sine ridicată (care au simțit că nu și-au atins obiectivele), precum și persoane fericite cu o stimă de sine scăzută.
5. Persoanele fericite duc o viață neobișnuită
De fapt, persoanele fericite sunt cele care știu să se joace cu ceea ce le oferă viața, nu trăiesc proiectați în viitor sau sunt blocați în iluzii. „Pentru a fi fericite nu trebuie să fim extraordinare sau să desfășurăm activități neobișnuite în circumstanțe exotice”.
„Mai întâi trebuie să lucrăm cu circumstanțele vieții noastre și nu împotriva lor”, subliniază autorul cărții „Secretele fericirii”. Și știați că un studiu a arătat că insistarea asupra maximizării fericirii noastre poate duce la nefericire?