Dacă în spectrul activităților fizice există o modalitate bogată în mituri și idei, despre toate aspectele care o caracterizează, este culturismul sau bodybuildingul. Bodybuildingul este foarte complex și are multe aspecte care trebuie luate în considerare.

Beneficiile sale sunt incontestabile, atunci când un antrenamentele este efectuate în mod corect. Într-un mod simplu, voi enumera câteva dintre ele, pentru a înțelege mai bine Bodybuildingul în comparație cu alte tipuri de antrenament și consecințele pentru cei care le practică.

Toate exercițiile generează consum caloric, antrenamentul cu greutăți nu face excepție. Deși rezultatul nu este imediat, în momentul antrenamentului, tendința este ca masa de grăsime să scadă, inlocuită de o creștere a masei musculare. Se crede că pentru a slăbi trebuie să facem activități aerobe, dar, de fapt, antrenamentul de forță este un mare aliat în pierderea în greutate.

La cresterea masei musculare, ceea ce se intampla este ca metabolismul sa se accelereze, făcând ca, pentru aceleasi activitati,
consumul caloric va fi mult mai mare fata de un organism cu masa musculara mai mica. Combinația celor două tipuri de antrenament este cheia unui rezultat pozitiv.

SFAT: În timp ce antrenamentul cu greutăți funcționează pentru a crește masa musculară, activitatea aerobă ajută la creșterea rezistenței și a metabolismului. Prin accelerarea metabolismului, practicantul va pierde automat în greutate.

Greutăți libere vs aparate

În acest caz, nu există una mai bună decât alta, există o diferență între ele, dar cu beneficii diferite, pe lângă creșterea forței și a masei musculare. Aparatele ajută la izolarea mușchilor, oferă suport pentru efectuarea seturilor și necesită mai puțină conștientizare a corpului pentru a efectua corect exercițiile. Prin urmare, sunt grozave, mai ales pentru cei care încep antrenamentele sau pentru cei care nu au prea multă forță fizică. Când lucrăm cu greutăți libere, bare sau gantere, ajungem să implicăm și alte grupe de mușchi pe lângă ceea ce ne dorim în mod direct, de exemplu, cele care susțin articulațiile astfel încât să nu apară mișcări nedorite în timpul acțiunii mușchilor sau doar, dacă te antrenezi în picioare, pentru a te menține echilibrat.

Bodybuildingul și corpul feminin

Multe femei se tem să nu aibă picioarele și brațele prea dezvoltate, din cauza creșterii mușchilor. Contrar a ceea ce ați putea crede, în cele mai multe cazuri, acest lucru nu se întâmplă. De obicei, femeile întâmpină mari dificultăți în a-și crește masa musculară, într-un mod substanțial în comparație cu bărbații, întrucât nu au un profil hormonal pentru aceasta, nici volum muscular similar cu al lor.

Aspectul de „atlet de culturism” va apărea doar dacă acesta este un scop și antrenamentul este foarte îndreptat către acesta. Pentru a ne asigura că rezultatele antrenamentului de forță urmează ceea ce este destinat corpului fiecăruia, putem urmări zilnic schimbările în fața unei oglinzi. Odată ce atingeți obiectivele urmărite, controlați antrenamentul pentru a menține rezultatele.

Durata antrenamentului și creșterea masei musculare

Există ideea că antrenamentul mai lung va produce rezultate mai bune, este o idee greșită. Exagerând intensitatea și frecvența antrenamentului, efectul poate fi opusul a ceea ce s-a dorit, creșterea în masă musculară neavând loc, ci făcând organismul mai susceptibil la accidentare, cu consecința opririi antrenamentului și pierderii a tot ceea ce a realizat astfel. departe din punct de vedere al masei musculare. Pentru a preveni acest lucru, este esențial să respectați perioada de cel puțin 24 de ore de odihnă între sesiunile de antrenament și 48 de ore pentru aceeași zonă a corpului. Pentru că în timpul recuperării are loc hipertrofia și creșterea musculară.

Antrenamentele de forță și profesioniștii

Antrenamentul de forta este esential si este un aliat puternic in lupta impotriva osteopeniei, sarcopeniei si osteoporozei. Antrenamentul de forta cu greutăți mari si putine repetari este foarte interesant pentru vârstnici, deoarece poate spori: cresterea masei musculare, cresterea masei osoase, imbunatatirea echilibrului si forta, ceea ce duce in consecinta la o mai mare autonomie pentru sarcinile zilnice. Acest tip de antrenament la populatia vârstnică trebuie sa fie insotit de un profesionist din sport, pentru a garanta siguranta deplina si respectul pentru orice patologie preexistenta.

Stretchingurile (î ntinderile ), antrenamentele de forță și creșterea musculară

Stretchingurile efectuate cu tensiune moderată sau ușoară și pentru o perioadă scurtă sunt de fapt benefice culturismului și nu scad forța în timpul antrenamentelor. Este esențială rezervarea unei sesiuni de antrenament cu scopul de a îmbunătăți flexibilitatea în alte zile decât antrenamentele cu hipertrofie sau întinderea mușchilor care nu au fost antrenați în acea zi. Un mușchi cu mai multă flexibilitate va genera mai multă forță.

Antrenamente de forță și îmbunătățirea posurii

Un antrenament prescris și ghidat de un profesionist, luând în considerare mai multe variabile precum deficiențele de mobilitate, stabilitatea articulațiilor și asimetriile dintre membre, poate ajuta la îmbunătățirea posturii. Antrenamentul facut fara urmarire si fara evaluare fizica prealabila poate duce la agravarea unor deficiente sau abateri posturale preexistente.

Rezumat

Culturismul sau bodybuildingul este un instrument excelent pentru a obține rezultate, fie că este vorba de: creșterea masei musculare; pierdere în greutate; îmbunătățiri posturale; prevenirea vătămărilor. Atunci când este combinat cu alte tipuri de antrenament, cum ar fi antrenamentul aerobic sau stretching, va spori rezultatele dorite.

Important este să nu uităm și alte aspecte ale antrenamentului care ne conduc la succes (vezi „Triunghiul succesului”)