Deoarece transpirația excesivă este mai frecventă în perioadele de căldură, este important să se prevină concentrarea umidității în încălțăminte, deoarece aceasta favorizează dezvoltarea ciupercilor.

Transpirația de la picioare este un răspuns biologic și fundamental la controlul temperaturii acestora și menținerea flexibilității pielii, însă, spre deosebire de alte zone ale corpului, prin care se poate evapora cu ușurință, purtarea pantofilor și șosetelor poate duce la reținerea transpirației.

Deoarece transpirația în exces este în mod natural mai frecventă pe vreme caldă, este important să se prevină concentrarea umidității în încălțăminte, ceea ce favorizează dezvoltarea micozelor (ciuperci), precum piciorul atletului (una dintre cele mai frecvente micoze).

Vara, ar trebui să alegeți pantofi care sunt ventilați și care permit aerisirea piciorului. Daca alegi pantofi inchisi, ar trebui sa preferi incaltamintea din piele si, ori de cate ori este posibil, sa porti ciorapi din fibre naturale (preferabil bumbac), iar daca este necesar, adica daca sunt umezi de transpiratie, sa iti schimbi ciorapii.

De asemenea, este recomandat să vă așezați pantofii pentru a se aerisi într-un loc ventilat și să vă încălcați din nou aceiași pantofi, 24 de ore mai târziu. În caz de transpirație excesivă, folosiți un antiperspirant specific pentru picioare și nu împrumutați niciodată obiecte personale, cum ar fi șosete sau pantofi.

Pentru a evita expunerea la ciuperci prin contactul cu suprafețele contaminate, este esențial să purtați întotdeauna șlapi în locuri umede, în zonele de scăldat, cum ar fi piscine și băi publice. Deși nu se poate garanta evitarea 100% a probabilității de a fi infectați, folosindu-le suntem mult mai bine protejați împotriva acestui tip de infecții. Pacienții cu diabet și cu un sistem imunitar slăbit ar trebui să fie deosebit de atenți.

De asemenea, în cel mai cald anotimp al anului, este recomandat să mențineți o igiena atentă a picioarelor, spălându-le cu săpun cu pH neutru, iar după spălare, să vă hidratați zilnic. Nu uitați să vă uscați bine picioarele cu prosopul, în special spațiile dintre degete.

Dacă observați orice simptom de infecție a piciorului sau dacă nu puteți controla transpirația excesivă, ar trebui să faceți o programare la un podiatru pentru un diagnostic și tratament adecvat.