Ce este diastaza abdominală, care sunt cauzele ei şi ce soluţii au mamele care suferă de această afecţiune. Sarcina și nașterea unui copil reprezintă un moment de transformare, iar mama este cea care va resimți, mereu, cel mai puternic, schimbările emoționale și fizice care vin odată cu primul copil.

Deși de cele mai multe ori corpul femeii se va adapta perfect, iar după naștere a reveni încet la o nouă normalitate, sunt și cazuri când, din pricina unor factori predispozanți, lucrurile se complică.

Este și cazul separării muschilor abdominali, afecțiune numită diastază abdominală. Deși aceasta este fiziologică în timpul sarcinii, în unele cazuri lucrurile nu revin la normal nici la multe luni după nașterea copilului sau copiilor. Dar și în această situație, medicul sau kinetoterapeutul pot fi de ajutor.

Diastaza abdominală reprezintă depărtarea mușchilor abdominali drepți și întinderea excesivă a formațiunii fibroase care îi leagă. Pentru că apare în urma unei presiuni venite din interior, diastaza este cel mai frecventă în timpul sarcinilor.

Dr. Carmen Giuglea, chirurg plastician: Diastaza sau diastazisul abdomnial înseamna o slăbiciune a peretelui muscular, în gen pe linia mediană a abdomenului. Mai ales sarcinile gemelare sunt cele care produc de regula diastazis. Se produce o modificare evidentă a abdomenului, avem de-a face cu un abdomen globulos pe care și daca încercăm să îl tragem nu reușim să îl ținem.

Diastaza abdominală este evidentă în cazurile grave și la femeile cu o greutate normală
Diastaza abdominală este evidentă în cazurile grave și la femeile cu o greutate normală. Deși ea poate apărea și la femeile supraponderale, ea este mai puțin vizibilă atunci când mușchiul abdominal este acoperit de un strat de grăsime.

Dr. Carmen Giuglea, chirurg plastician: Există diastazisul minor care nu deranjează nici estetic nici funcțional, se vede doar când se contractă musculatura abdomenului, și există un diastazis mediu sau major care necesită corecție în primul rând estetic și în al doilea rând și funcțional.

În cazul unei diastaze abdominale minore, kinetoterapia poate rezolva problema. Sunt, de asemenea, câteva proceduri noninvazive care dau rezultate și în cazurile medii. În cazurile grave, soluția este chirurgicală.

Dr. Carmen Giuglea, chirurg plastician: Corecția nu poate fi facută decât chirurgical în cazurile ușoare sau medii. Îmbunătățirea aspectului abdomenului.

Chiar și în cazurile mai complicate, diastaza abdominală poate fi rezolvată

Chiar și în cazurile mai complicate, diastaza abdominală poate fi, așadar, rezolvată. De ajutor în prevenția ei sunt și anumite exerciții specifice practicate regulat înainte de sarcină sau, în cazul celor care pot, chiar în timpul sarcinii. Și evitarea abdomenelor clasice sau efortului abdominal în primele săptămâni după naștere.