Fiecare fel de mâncare de sărbători are şi un vin dedicat. Pentru un antreu bogat, menit să deschidă apetitul merge un Chardonnay sec, servit rece la 8 grade.

Marius Coman, somelier: ”Se potriveşte foarte bine cu masa care este şi puţin grasă: şunca, caltaboş, tobă, lebăr”.

După ce ne-am răsfățat papilele gustative cu preparate tradiționale, felul doi vine la pachet cu un buchet de arome.

Sarmalele au un gust mai bun cu un vin roze alături

Marius Coman, somelier: ”Pentru sarmalele tradiţionale, roze-ul. Se serveşte la o temperatură mai ridicată, la 12 grade”.

Iar cum piesa de rezistenţă a oricărei mese este friptura, și vinul trebuie sa fie unul pe măsură.

Marius Coman, somelier: ”Tradiționala friptură de porc, dacă va avea şi un sos roşu, atunci va merge cu un vin roşu, un soi tradiţional un soi românesc, cu o fetească neagră”.

Vinurile nu lipsesc de pe listele de cumpărături

Dincolo de sfatul specialiştilor, altceva contează cel mai mult.

Sorin Petcu, chef: ”În primul rând trebuie să-ţi placă. Să aibă culoarea frumaosa, să nu fie tulbure, să nu aibă depuneri foarte multe”.

În magazine, preţurile sunt pentru toate buzunarele. Românii au început deja cumpărăturile de sărbători, iar vinurile sunt în vârful listei.