Odată cu venirea verii, toată lumea caută locuri speciale în care să meargă în vacanță. Pentru cei care își doresc peisaje de vis și plaje spectaculoase, vă prezentăm un top al celor mai frumoase plaje din Europa în 2022.

Agenția britanică Big7Travel a publicat topul celor mai frumoase 50 de plaje din lume în 2022. Noi am ales din acest top locațiile din Europa, ceva mai accesibile românilor, cel puțin ca distanță.

11. Plaja Elafonisi – Grecia
Această plajă roz neobișnuită a fost mult timp un secret cunoscut doar de localnici, dar a devenit o senzație pe Instagram în ultimii ani. Ceea ce o face extrem de populară este nisipul roz, care crează peisaje desprinse parcă din filmele SF.

Deși a devenit extrem de populară în ultimii ani, numărul mare al turiștilor nu au distrus frumoasa plajă.

10. Cala Pregonda – Menorca, Spania
Situată pe insula Menorca din Baleare, plaja Cala Pregonda este cuprinsă într-o rezervație a biosferei protejată UNESCO. Spre deosebire de cele mai multe dintre plajele cu nisip alb din Spania, aceasta are o culoare ruginie, care se combină perfect cu apele turcoaz.

9. Golful Smochinului – Protaras, Cipru
Golful Smochinului este o plajă pitorească din apropierea stațiunii Protaras din Cipru. Foarte aproape de plajă este o insuliță nelocuită, până la care se poate înota cu lejeritate.

Frumusețea acestui loc a atras numeroși turiști, dea lungul timpului, iar acum este un loc foarte aglomerat, plin de baruri și agitat. Totuși, aceste lucuri nu strică frumusețea deosebită a plajei.

8. Praia do Camilo – Lagos, Portugalia
Pentru a ajunge la această plajă, trebuie să cobori 200 de trepte, dar odată ajuns jos, frumusețea locului va face să merite efortul.

Accesul la Praia do Camilose face pe i poteca întortocheată, amplasată între stânci.

De pe plajă se vede Ponta da Piedade, o formațiune stâncoasă cu grote și arcade de stâncă.

7. Keem Bay – Mayo, Irlanda
Keem Bay este o plajă rurală, uluitoare, înconjurată de stânci, situată pe insula Insula Achill. Nisipul său alb strălucitor rivalizează cu cel de pe insulele tropicale, dar chiar la limita acestuia se întind coline acoperite cu iarba extraordinar de verde, creând un paisaj de o frumusețe rară.

6. Plaja Navagio – Zakynthos, Grecia
Numită după epava unui vas eșuat aici în 1983, acest golf retras este una dintre cele mai fotografiate plaje din Grecia.
Epava vasului se află chiar în centrul uriașei plaje cu nisip alb, încercuită pe trei părți de stânci înalte. Este accesibil doar cu barca, iar excursiile aici durează 30 de minute.

5. Plaja Porto Santo – Madeira, Portugalia
Madeira este una dintre cele mai frumoase insule din lume, așa că nu este nicio surpriză că are unele dintre cele mai atractive plaje din lume. Plaja Porto Santo, lungă de 9 km, este formată din dine de nisip ondulate, scăldate de apele azurii și cristaline.

4. Zlatni Rat (Plaja Cornului de Aur) – Brac, Croația
Zlatni Rat este cea mai spectaculoasă dintre toate plajele Croației și nu sunt puține dintre care să alegi. Dar aceasta este specială nu doar datorită formei sale de corn, dar pentru că plaja pietroasă este înconjurată de apele care trec de la turcoaz la albastru închis în doar 10-20 de metri.

3. Plaja Reynisfjara – Vík í Mýrdal, Islanda
Pentru cei care nu doresc plaje tropicale, Reynisfjara din Islanda este alegerea perfectă. Este o plajă cu nisip negru și cu pietre uriașe de bazalt care se ridică din mare.

Plaja Reynisfjara a fost locul în care s-au filmat mai multe scene din Sezonul 7 de la Game of Thrones.

2. Pedn Vounder – Cornwall, Anglia
Plajele engleze nu sunt recunoscute ca fiind cele mai prietenoase cu turiștii, în special din cauza vânturilor puternice de pe coastă. Dar plaja Pedn Vounder din Cornwall, este diferită, iar acest lucru o face să fie una dintre destinațiile preferate de weekend ale britanicilor.

În Pedn Vounder combinația dintre apa albastră limpede și nisipul alb amintesc foarte mult de Caraibe și de atmosfera insulelor tropicale.

1. San Fruttuoso – Italia
San Fruttuoso s-ar putea să nu aibă palmieri sau dune de nisip ondulate, dar are o mănăstire benedictină. Este o plajă intimă scăldată de apele turcoaz și cu munți luxurianți în apropiere.

Mai mult, nu este ușor accesibilă, ceea ce înseamnă că numărul turiștilor dispuși să străbată două ore pe cărărui de munte pentru a ajunge aici este destul de mic. Dar cine decide să facă totuși acest efort, va ajunge pe cea mai frumoasă plajă din Europa în 2022.