Cu ocazia Zilei Mondiale a Fotografiei, sărbătorită pe 19 august, un chirurg plastician evidențiază influența imaginilor perfecte pe rețelele de socializare în căutarea imaginii ideale.

Fotografia este artă și surprinde artă. Arta în toate formele ei nu este exclusă, dar fotografia este și realitate, dură și brută. Cu o fotografie putem găsi tot ce ne place la noi și, în același timp, ne putem concentra pe ceea ce nu ne place.
Dacă în trecut trebuia să încercăm să acceptăm și să trăim cu „imperfecțiunile” noastre într-un fel – și ceea ce este de fapt o imperfecțiune este ceva relativ subiectiv – în prezent, rețelelor sociale a schimbat dinamica vizuală și perceptivă. Nu mai trebuie să ne mulțumim cu ceea ce nu iubim la noi înșine. Există filtre, aplicații sau programe care schimbă nasul, buzele, ochii sau orice altă parte a corpului nostru care nu ne face să zâmbim. Pe scurt, avem voie să căutăm idealul perfecțiunii în noi înșine, cu un singur clic, dar numai în universul online.
Deci, întrebarea care se pune este cum transportați această nouă realitate digitală în lumea reală?
Chirurgia plastică și medicina estetică ne-au permis deja să căutăm idealul perfecțiunii, dar nu în același mod. Ceea ce un computer corectează magic nu poate fi reprodus întotdeauna de medic.
Și aceasta este, probabil, partea întunecată a editării fotografiilor: ne determină să căutăm cu meticulozitate ceea ce poate fi îmbunătățit și să credem că este posibil. În ultimii ani s-au creat idei standardizate de frumusețe - buze voluminoase, fețe fără riduri, pomeți proeminenți, printre altele, care nu pun în valoare frumusețea naturală a fiecărei persoane. Pur și simplu transformă toate femeile în fotocopii ale vreunei celebrități sau instagramer influente, și la fel este și pentru universul masculin.
ARMONIZAȚI IDEALUL CU REALITATEA
În acest sens, revine medicilor specializați să asigure o imagine adecvată pacienților lor, promovând soluții de armonizare facială care să permită oamenilor să-și abordeze ideile de frumusețe, dar într-un mod natural și adecvat, lucrând de la caz la caz. baza, pacient cu pacient.
Tot aici intervine și rolul psihologiei, evaluând posibile cazuri de dismorfie corporală, percepții greșite despre propriul corp și noțiuni distorsionate despre frumusețe.
Desigur, fotografia are și o latură pozitivă. Arată zâmbetul pacienților noștri și, desigur, arată rezultatele. Proiecția îmbunătățirii în fotografie crește încrederea celor care au decis să aibă o procedură estetică, dar și a celor indeciși care se gândesc să meargă mai departe.
Ca dovadă a realității și a ceea ce este posibil – fără filtre sau programe de editare, să spunem – fotografia este un instrument prețios pentru a arăta cazuri reale, rezultate reale.
Și într-adevăr, cui nu-i place o imagine frumoasă?