Când ajungem la această fază din cauza dezechilibrului hormonal, pot apărea mai multe simptome, cum ar fi: modificări ale ciclului menstrual, dureri de cap, dureri abdominale, bufeuri și creștere în greutate. Multe femei se simt extrem de obosite, au insomnie, schimbări ale dispoziției, transpirații nocturne, uscăciune vaginală, modificări ale pielii, lipsă de concentrare, dureri articulare, printre altele. Pentru că simptomele sunt foarte difente de la femeie la femeie, menopauza poate fi controlată în diferite moduri, și aici intervine homeopatia.

Acest tip de terapie se poate dovedi un bun aliat în prevenirea și controlul unor simptome, fiind lipsit de toxicitate sau de efecte secundare și poate fi utilizat și în combinație cu terapia hormonală. Cele mai frecvent utilizate tratamente homeopate în timpul menopauzei:

- Lachesis mutus - indicat pentru ameliorarea episoadelor fierbinți și sufocare;

- Sepia oficinallis - indicată pentru uscăciunea vaginală, sufocare și transpirații nocturne;

- Cimicifuga racemosa - conține substanțe estrogenice care ajută la atenuarea disconfortului pre și post-menopauză, în special bufeurile și uscăciunea vaginală;

- Ignatia amara - ajuta la tratarea anxietatii, nervozității, schimbărilor de dispoziție și a insomniei care apar în timpul menopauzei;

- Aurum Metallicum - pentru tratamentul durerilor de cap și a migrenelor, tipic acestei faze.

Pentru ameliorarea simptomelor prin medicamente homeopate este esențial să adopți un stil de viață sănătos. Acestea pot ajuta, de asemenea, la prevenirea problemelor precum osteoporoza, hipertensiunea și problemele cardiovasculare, diabetul, tulburările tiroidiene, printre altele, care pot apărea în acest stadiu al vieții unei femei. O dietă echilibrată, exerciții fizice regulate, expunere la soare și meditație pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor menopauzei.