Deși infecțiile urinare se pot manifesta pe tot parcursul anului, contactul zonei vaginale cu țesuturi umede precum costume de baie și bikini sau cu clor în piscine, sunt mai frecvente vara și favorizează producerea acestora. Cauza acestei probleme este în esență bacteriană și are un nume, E-Coli. Există mai mulți factori de risc și, pe lângă umezeală, pot avea legătură cu lipsa de igienă și/sau din cauza menopauzei și a malformațiilor congenitale.

Principalele simptome ale cistitei sunt urinarea frecventă și dureroasă, iar diagnosticarea se face de obicei prin anamneză și examinare clinică în laborator. Complicațiile, deși rare, pot duce la pielonefrită, o inflamație severă care afectează rinichii. Tratamentul acestei infecții se bazează în mod normal cu antibiotice. Pentru a nu-ți asuma riscuri inutile, există lucruri de care poți (și ar trebui) să ți seama în zilele călduroase.

Dacă aparțineți celor 20% dintre femeile care suferă de infecții recurente ale tractului urinar, fiți conștiente de faptul că consumul de afine vă poate ajuta să reduceți riscul de noi infecții cu până la 50%. Și o puteți face fără a fi nevoie să luați antibiotice sau alte medicamente. Proprietățile preventive ale acestui fruct, încă puțin consumat în România, se datorează proantocianidinelor, o varietate de polifenoli care împiedică aderarea bacteriilor la țesuturile corpului.

Ce trebuie făcut după primele simptome

La primele semne de cistită, ar trebui să beți multe lichide. Aceasta este prima regulă de urmat. Există experți care chiar sugerează că, în primele ore, ar trebui să bei între un litru până la un litru și jumătate de apă sau infuzii din plante sau fructe de pădure. Prin urinare se pot elimina cu ușurință germenii, purificând acest organ. Consumul de lichide este, de asemenea, una dintre modalitățile recunoscute de prevenire a cistitei.