Produsele menstruale, inclusiv tampoanele și absorbantele, vor fi disponibile gratuit în unitățile publice din Scoția începând de luni, odată cu intrarea în vigoare a primei legi de acest fel din lume, potrivit CNN.

Noua lege înseamnă că produsele periodice vor putea fi accesate în clădirile publice, inclusiv în școlile și universitățile din Scoția. Va fi responsabilitatea autorităților locale și a furnizorilor de educație să se asigure că produsele sunt disponibile gratuit.

Legea a fost formulată de către deputatul laburist scoțian Monica Lennon, care a introdus proiectul de lege în aprilie 2019 și adoptat în unanimitate de legislatorii scoțieni în noiembrie 2020.

„Mândră de ceea ce am realizat în Scoția”, a scris Lennon, luni, pe Twitter. „Suntem primii, dar nu vom fi ultimii”.

Într-un document de susținere a legislației, Lennon a declarat că este rezonabil să se aștepte ca 20% din populație să folosească programul, având în vedere că statisticile oficiale privind inegalitatea arată că aproape 20% dintre femeile din Scoția trăiesc în sărăcie relativă.

Legea face parte dintr-un șir de programe menite să abordeze sărăcia și incapacitatea financiară privind achiziționarea produselor menstruale în Scoția.

În 2018, guvernul scoțian a anunțat că elevele din școlile, colegiile și universitățile din întreaga țară vor putea avea acces gratuit la produse sanitare, printr-o investiție de 5,2 milioane de lire sterline (6,3 milioane de dolari). În 2019, a alocat alte 4 milioane de lire sterline (4,85 milioane de dolari) pentru ca produsele menstruale să fie disponibile gratuit în biblioteci și centre de recreere.