Tarta cu mere este un desert de nerefuzat, ideal mai ales în perioada postului, fiind și foarte ușor de preparat.

Tartele cu mere sunt perfecte pentru cei ce țin post și au poftă de un desert. Au un gust extrem de delicios, dar cuceresc și prin aspect și simplitatea preparării. Îți prezentăm o rețetă ușoară și gustoasă, pe care cu siguranță îți vei dori să o mai faci după ce o încerci.

Merele sunt destul de accesibile pe piață pentru că nu au un sezon al lor. Se găsesc pe tot parcursul anului, fiindcă se păstrează foarte bine și în timpul iernii. Pe lângă tarte, mai poți face din mere plăcinte sau ștrudele.

Ingrediente:

Pentru aluat

200 grame de făină
50 de gr de zahăr pudră cu aromă de vanilie
100 ml de ulei de floarea soarelui
un praf de sare
2-3 linguri cu apă rece

Pentru umplutură

4-5 mere de mărime medie
sucul de la 1/2 lămâie
600 ml de apă rece
100 gr de zahăr
1 linguriță cu pudră de scorțișoară
1 lingură de ulei
2-3 linguri de griș

Modul de preparare tartă de mere
Aluatul necesită un timp scurt de frământare și un timp de odihnă la rece. Cât timp acesta se odihnește, te poți apuca de compoziția din mere. Pentru a face aluatul trebuie să treceți făina printr-o sită într-un bol de frământare și să adăugați un praf de sare și zahărul pudră. Se amestecă bine și se toarnă concomitent uleiul, în fir subțire. Pentru ca aluatul să se omogenizeze, se adaugă și 2-3 linguri de apă rece. Compoziția obținută se acoperă cu o folie de prospețime și se lasă la frigider pentru 30 de minute.

În acest timp vă ocupați de mere, Într-un bol se toarnă 600 de ml de apă, în care adăugați zeama de lămâie și amestecați. Merele se curăță de coajă și de cotoare și se taie în felii de 3-4 mm grosime, Feliile se pun în aăa rece cu lămâie și se lasă acolo până la montarea tartei, pentru a nu oxida.

Înainte ca aluatul să fie scos de la rece, se pornește cuptorul la 180 de grade. Aluatul se pune pe masa pe care a fost presărată făină și se întindă în formă circulară. Se unge cu ulei o formă pentru tartă de 25-26 de cm. Foaia de aluat se pune în interior și se modelează după forma de copt. Aluatul trebuie înțepat la bază cu o furculiță din loc în loc, pentru a nu se deforma în timp ce se află la cuptor.

Tot la bază se presară grișul amestecat cu puțin zahăr și pudra de scorțisoară. Feliile de mere se scot din apă pe un prosp de hârtie. Acestea se usucă bine, se așează frumos în formă și se ung cu puțin ulei peste care se presară zahăr și scorțișoară.

Tarta se coace pentru 20-25 de minute, la 180 de grade, până când blatul se rumenește la exterior. Trebuie lăsată să se răcească înainte de a fi savurată.