Abia în ultimul deceniu a început să fie discutată siguranța unghiilor cu gel, după publicarea literaturii medicale privind cazurile de cancer de piele care au apărut la mâinile femeilor care folosesc acest tip de accesorii.

Expunerea la radiații ultraviolete este un pas necesar în solidificarea unghiilor și a lacului cu gel. Lămpile utilizate în procesul de uscare a unghiilor emit radiații ultraviolete (UV), predominant ultraviolete A, care sunt asociate cu îmbătrânirea accelerată a pielii și cu un risc crescut de cancer de piele.
Deși expunerea la aceste lămpi are loc pentru perioade scurte de timp la fiecare sesiune, Academia Americană de Dermatologie avertizează că radiația UV pe care o emit este de cel puțin patru ori mai puternică decât radiația UV din lumina soarelui. Deoarece efectul radiațiilor UV asupra pielii este cumulativ, fiecare minut de expunere se adaugă pe tot parcursul vieții, ducând ulterior la apariția leziunilor pielii.
Lămpile de uscare a unghiilor pot fi de 2 tipuri, lămpi UV sau lămpi LED, ambele emit radiații UV. Lămpile cu LED, în comparație cu lămpile UV, emit niveluri mai scăzute de radiații UV pentru perioade mai scurte de timp, rezultând o expunere la UV mai redusă.
Ce alte riscuri implică unghiile cu gel?
Pe lângă expunerea la UV, unghiile și oja cu gel pot prezenta următoarele riscuri pentru sănătate pentru piele și unghii:
- Slăbirea unghiilor: un studiu publicat în Journal of Cosmetic Dermatology a legat aplicarea lacului cu gel de apariția modificărilor reversibile ale unghiilor (unghiile mai subțiri, mai slabe și mai fragile). Nu este clar dacă aceste modificări sunt cauzate de substanțele chimice prezente în gel sau de deteriorarea fizică și / sau chimică a aplicării sau îndepărtării acestuia.
- Camuflarea bolilor: unghiile acoperite continuu cu gel pot camufla boli (de exemplu infecție sau cancer), întârziind diagnosticul și tratamentul.
- Alergie la substanțele prezente în gel sau acetonă (eczeme de contact alergice)
- Iritarea pielii din jurul unghiilor cauzată de acetonă sau alte produse de îndepărtare (eczeme de contact iritante)
- Infecții bacteriene, virale sau fungice: cauzate de condiții aseptice slabe, aplicarea incorectă a gelului sau manipularea inadecvată a pielii din jurul unghiei.
Cine ar trebui să evite unghiile cu gel?
Unghiile cu gel nu sunt recomandate în următoarele cazuri:
- Infecție activă la nivelul unghiilor sau a pielii din jur
- Sensibilitate la radiații UV (datorită factorilor genetici, anumitor boli, administrarea unor medicamente și suplimente)
- Boli ale sistemului imunitar (de exemplu, pacienți cu transplant, datorită riscului crescut de infecții și cancer de piele)
- Alergie la substanțele prezente în gel sau acetonă.
Ce măsuri de precauție trebuie luate cu unghiile cu gel?
În ciuda riscurilor, nu este nevoie să renunți complet la unghii și lac de unghii cu gel. Fundația pentru cancerul de piele subliniază că chiar și cele mai intense dispozitive de uscare a unghiilor reprezintă doar un risc UV moderat, mult mai mic decât cel prezentat, de exemplu, de solarii.
Pentru a vă bucura de beneficiile unghiilor cu gel fără a lua riscuri inutile pentru piele, se recomandă luarea unor măsuri de siguranță:
- Aplicați o protecție solară cu spectru larg (cu protecție UVA / UVB și SPF egală sau mai mare de 30) și rezistentă la apă pe mâini cu 20 de minute înainte de a vă aranja unghiile. Protecția solară poate interfera cu aplicarea gelului, deci ar trebui să fie așezat numai în jurul unghiilor și nu peste ele.
- Alternativ, purtați mănuși de protecție care lasă doar degetele expuse (într-un material cu factor de protecție UV încorporat sau într-o țesătură întunecată și opacă).
- Efectuați acest tip de manichiură cu moderație: rezervați-vă în mod ideal aplicația pentru ocazii speciale sau cel mult de 1-2 ori / lună.
- Preferați saloanele care folosesc lămpi cu LED în loc de lămpi UV
- Asigurați-vă că saloanele respectă igiena, dezinfectarea și sterilizarea materialelor
- Nu tăiați cuticulele
- Dacă observați modificări la nivelul unghiilor, consultați medicul dermatolog.